ŞİDDET GÖREN KADIN NE YAPMALIDIR?

Ailenin Korunması ve Kadına Karşı Şiddetin Önlenmesine Dair Kanun Türkiye’de kadına karşı şiddetin önlenmesine dair kanundur. Harçtan muaf olan ve kısa sürede karar verilen başvuruları kadının korunmasında; failin uzaklaştırılması, engellenmesi vb. önleyici korumalar sağlamaktadır.

Şiddet gören kadınlar, doğrudan Cumhuriyet Savcılığı nezdinde de şikayetçi olabileceği gibi, İl ve İlçe Sosyal Hizmetler Müdürlükleri, belediyelerin veya baroların Kadın Dayanışma Merkezleri, Mor Çatı gibi çeşitli kadın örgütlenmelerinden yardım isteyebilir veya Alo 183’ü arayabilirler.

Aile Mahkemesi’ne doğrudan başvurulması halinde mahkeme şiddetin önlenmesi ve koruma sağlanması için en kısa sürede tedbir kararı verir. Bilinenin aksine, Ailenin Korunması ve Kadına Karşı Şiddetin Önlenmesine Dair Kanun’a göre, kadının beyanı hüküm tesis etmek için değil, tedbir uygulamak için esas alınmaktadır. Tedbir kararı verilebilmesi için şiddetin gerçekleşmesi gerekmez. Şiddetin belgelenmesine de gerek yoktur. Tehlike ve ihtimal yeterlidir. Şiddet mağdurunun ispat külfeti yoktur.

 Eğer aile içi veya aile dışı herhangi bir şiddet tehlikesi altında iseniz, haklarınızın korunması amacıyla,  hukuk büromuzla iletişime geçebilirsiniz.

Avukat Senem YILMAZEL